Разлика между Android и Mango (Windows Phone 7.1)

Android срещу Mango (Windows Phone 7.1)
Mango и Android са две операционни системи, които могат да се намерят в съвременните устройства за смарт телефони. Mango е кодовото име за Windows Phone 7.1 и е разработено от Microsoft. Android, от друга страна, е разработен от Google в сътрудничество с други членове на Open Handset Alliance. Както Mango, така и Android се предлагат на сложни устройства с бързи процесори, достатъчно памет за стартиране на приложения със съхранение, както и предварителни дисплеи. Тези операционни системи улесняват едновременно работа с множество приложения и управлението на паметта се управлява от операционната система.
Android е колекция от мобилна операционна система, междинен софтуер и набор от ключови приложения, разработени в сътрудничество с Google Inc. и членове на Open Handset Alliance. Android се състои от няколко версии и по-добри възможности, въведени с всяка версия. Последната версия е Android 3.2, която е оптимизирана за 7 инчови таблетни компютри. Android се разпространява като безплатен и софтуер с отворен код.
Устройствата с Android включват мулти сензорен екран. Текстът може да бъде въведен с помощта на виртуална клавиатура. Клавиатурата на Android от самото й създаване е приятелска за пръсти, а екраните на Android също са проектирани за докосване на върха на пръста. Отзивчивостта на сензорния екран може да варира в зависимост от хардуера.
андроид
Началният екран на Android включва лента на състоянието, която показва времето, силата на сигнала и други известия. Могат да се добавят и други джунджурии и преки пътища към приложенията. Докосвайки иконата на стартовия панел, потребителите могат да преглеждат всички инсталирани приложения.
Android позволява SMS и MMS. SMS съобщенията могат да се съставят и изпращат чрез гласови команди. Човек може да се възползва от многото безплатни приложения, налични на пазара на Android за чат и свързване с много платформи за социални мрежи, както например - Skype, Facebook за Android. Що се отнася до имейла, Android позволява да се използва Gmail, както и други уеб базирани имейл услуги. Очаква се устройство с Android да бъде регистрирано под акаунт в Gmail за достъп до много услуги на Google, като например архивиране на настройките на сървърите на Google. Електронните акаунти, базирани на POP, IMAP или обмен, могат да бъдат конфигурирани ръчно, както и с помощта на вторичното имейл приложение, достъпно с Android. Налична е и опция за синхронизиране на няколко акаунта в една пощенска кутия. Настройките на имейлите могат да бъдат персонализирани, за да известяват, когато пристигнат нови имейли.
Браузърът по подразбиране Android позволява отваряне на няколко уеб страници едновременно. Но не е задължително да позволява браузване с раздели, както би се очаквало. Браузърът управлява маркировки на книги, позволява търсене с глас, позволява на потребителите да задават начални страници, а увеличението и намаляването също са задоволителни. Има обаче много безплатни браузъри, които потребителите могат да инсталират от Android Market, Opera Mini, браузър Dolphin и Firefox. Най-голямото предимство, което Android има пред останалите платформи, е неговата поддръжка за флаш.
Android поддържа огромен набор от аудио и видео формати. Приложението за музика обаче има място за подобрение в сравнение с конкурентите на Android. Музиката се категоризира по изпълнител, албум и песни. Позволява на потребителите да поддържат и списъци за игра. На разположение е галерия с картини за организиране на изображения в телефона. Като минимални хардуерни изисквания за Android камера е 2 мегапиксела. Може да се наложи на потребителя да коригира своите очаквания за качеството на картината, освен ако производителят на устройството не е щедър с хардуерните спецификации. Освен приложението за камера по подразбиране, Android Market има доста приложения за камери с интересни функции като безплатно изтегляне и платени приложения за едва 3 долара.
Редактирането на документи не е достъпно по подразбиране на Android. Ако потребителят желае, има платени приложения, които позволяват редактиране на документи на Android; Doc, ppt, excel; всичко това. Безплатни приложения могат да бъдат намерени за преглед на документи, включително pdf и други формати.
Много популярни мобилни игри се предлагат и за Android платформа. Със задоволителен сензорен екран и акселерометър Android служи добре като игрален телефон. Много безплатни и платени игри се предлагат и на пазара на Android.
Манго (Windows Phone 7.1)
Манго, известно още като Windows Phone 7.1, е кодовото име за най-новата версия на Windows Phone 7.x. В Windows Phone 7 липсва обратна съвместимост, това означава, че приложения, написани за предишни версии на Windows Mobile, не могат да се изпълняват на Mango. Mango се разпространява като патентован софтуер и следователно Microsoft има законните права да извършва промени в операционната система.
Mango разполага с сензорен екран за въвеждане. Отзивчивостта на екрана е много възхитена за неговата точност, отзивчивост и бързина. Според минималните хардуерни изисквания към Mango, всички устройства с Mango трябва да имат поне 4-точков мултитач екран с резолюция 480 х 800.
Началният екран на Манго има компоненти, наречени анимирани „Живи плочки“. Тези плочки ще показват текущото състояние на вашите приложения като известия, брой получени съобщения, брой обаждания и т.н. Потребителите могат да подредят „Живите плочки“ по желание, като „прикачат“ хората към началната страница, добавят изображения и т.н.
Mango позволява на потребителите да изпращат своите контакти чрез множество канали, като текстови съобщения, чат в Windows Live и чат във Facebook. Потребителите в тежки текстови съобщения ще им е интересно, че текстовите съобщения могат да се съставят и с помощта на разпознаване на глас.
Що се отнася до имейла, Mango предоставя конфигурация за Windows Live, Gmail и Yahoo поща. POP и IMAP акаунти могат да бъдат конфигурирани ръчно и на Mango.
Що се отнася до наследените телефонни контакти, Mango го е заменил с „People Hub“. Данните за контакт могат да се въвеждат ръчно чрез виртуалната клавиатура или могат да бъдат импортирани от потребителите на много акаунти в социалните мрежи като Facebook, Twitter и др. социални мрежи. Силният акцент върху интеграцията на социалните мрежи на Mango прави очевидно, че Windows Phone 7 / Mango е по-фокусиран към потребителския пазар.
Mango се предлага предварително с браузъра Internet Explorer Mobile. IE Mobile позволява сърфиране в табулатори, muti-touch и увеличаване и намаляване. Към момента, Mango не поддържа никакво Flash съдържание.
Мултимедийното съдържание се управлява от „Zune“. „Music and Video Hub“ в „Zune“ позволява пускане на музика, гледане на видео и достъп до пазара на Zune за закупуване или наемане на музика. „Pictures Hub“ в „Zune“ позволява да управлявате вашите албуми със снимки във Facebook, Windows Live и снимки, направени от телефона.
Минималните системни изисквания за Windows изискват 5-мегапикселова камера с LED светкавица. Като каза, че е забележително да споменем, че качеството на изображението ще варира в зависимост от устройството. Съобщава се, че приложението за камера бързо се зарежда с чист потребителски опит, който организира наскоро направени снимки вляво.
Всички приложения и документи на Office в Mango се управляват от „Office Hub“. Microsoft Office Mobile позволява преглед на документи Word, Excel, PowerPoint и OneNote. Обаче само презентации на PowerPoint не могат да бъдат редактирани на Mango.
Играта на Mango се улеснява от „Xbox Live“. Специализиран темп на пазара на игри е достъпен и за потребителите на Mango.
Android Vs Mango
Основното сходство между Android и Mango е фактът, че и двете операционни системи могат да бъдат намерени в съвременните устройства за смарт телефони. И Android, и Mango са достъпни за устройства, произведени от HTC, Samsung и LG. И двете операционни системи поддържат мултитач и използват виртуални клавиатури за въвеждане на текст. Изпълнението на задачи с гласова команда е достъпно както в Mango, така и в Android.
Повечето функции, вградени в Mango, могат да бъдат постигнати чрез приложения на трети страни в Android. В тази перспектива Android предлага много опции, тъй като има по-голяма общност на разработчици. Основната разлика между Android и Mango е тяхното лицензиране. Mango е патентован софтуер, разработен от Microsoft, докато Android се разпространява като безплатен и отворен код. Сравнявайки пазарния дял обаче, не може да се игнорира водещите Android устройства над Mango.