Разлика между каротин и каротеноид

Каротин срещу каротеноид
Природата има различни цветове. Тези цветове се дължат на молекули с конюгирани системи, които могат да абсорбират видимите дължини на вълните от слънчевата светлина. Не само за красотата, но тези молекули са важни по много начини. Каротеноидите са такъв клас органични молекули, които обикновено се срещат в природата.
каротин
Каротинът е клас въглеводороди. Те имат общата формула на C40Hx. Каротените са ненаситени въглеводороди с редуващи се двойни връзки в голяма въглеводородна молекула. За молекула има четиридесет въглеродни атома, но броят на водородните атоми варира в зависимост от степента на ненаситеност. Някои от каротините имат въглеводородни пръстени в единия или в двата края. Каротените принадлежат към клас органични молекули, известни като тетратерпени, защото те се синтезират от четири единици терпен (въглерод 10 единици). Тъй като каротините са въглеводороди, те са неразтворими във вода, но разтворими в органични разтворители и мазнини. Думата каротин произлиза от думата морков, защото това са често срещани молекули в моркова. Каротинът се намира само в растенията, но не и в животните. Тази молекула е фотосинтетичен пигмент, който е важен при поглъщането на слънчевата светлина за фотосинтезата. Той е оранжев на цвят. Всички каротени имат цвят, който се вижда с просто око. Този цвят се получава поради конюгираната система с двойна връзка. Така че това са пигментите, които са отговорни за цвета в морковите и някои други растения плодове и зеленчуци. Освен моркова, каротинът се предлага в сладките картофи, мангото, спанака, тиквата и др. Има две форми на каротини като алфа каротин (α-каротин) и бета каротин (β-каротин). Тези две се различават поради мястото, където двойната връзка е в цикличната група в единия край. β-каротинът е най-често срещаната форма. Това е антиоксидант. За хората β-каротинът е важен за производството на витамин А. Следва структурата на каротина.
Каротеноид
Каротеноидът е клас въглеводороди и това включва и производни на тези въглеводороди, които имат кислород. Така каротеноидите могат да бъдат разделени главно в два класа като въглеводороди и кислородни съединения. Въглеводородите са каротини, които обсъдихме по-горе, а класът на кислород включва ксантофили. Всичко това са цветни пигменти с оранжев, жълт и червен цвят. Тези пигменти се намират в растения, животни и микроорганизми. Те са отговорни и за биологичното оцветяване на животни и растения. Каротеноидните пигменти също са важни за фотосинтезата. Те са в леките комплекси за събиране на реколтата, за да помогнат на панталоните да получат слънчева енергия за фотосинтезата. Каротеноидите като ликопен са важни за предотвратяване на ракови заболявания и сърдечни заболявания. Също така, това са прекурсори за много съединения, които придават аромат и вкус. Каротеноидните пигменти се синтезират от растения, бактерии, гъбички и по-ниски водорасли, докато някои животни ги получават чрез диета. Всички каротеноидни пигменти имат два шест въглеродни пръстена в краищата, които са свързани с верига от въглеродни и водородни атоми. Това са сравнително неполярни. Както беше посочено по-горе, каротинът е неполярен в сравнение с ксантофилите. Ксантофилите съдържат кислородни атоми, което им придава полярност.