Разлика между експерти и консултанти

Експерти срещу консултанти
Експерти и консултанти, трябва да се натъкнете на тези две думи в реалния живот твърде често. Те имат подобни значения и наистина са объркващи. Хората трудно оценяват фината разлика между консултант и експерт и остават объркани. Тази статия ще подчертае тези различия, така че следващият път, когато се нуждаете от услугите на някоя от тях, отидете на точния човек, който отговаря на вашите изисквания.
Консултант продава съвети, докато експерт продава експертизата си. Не се бъркайте с това разграничение, тъй като е разликата между консултант и експерт. Отивате при лекар-консултант, когато нямате представа за болестта, от която страдате и се притеснявате от симптомите. Тъй като този човек притежава всички теоретични познания за неразположенията и техните симптоми, той ще диагностицира проблема след провеждане на тестове, а също и при наблюдение на симптомите, след което ще ви насочи към лекар експерт в тази област. Така че плащате за консултация с лекаря-консултант и след това плащате на лекаря-експерт, който ви предоставя правилно лечение, използвайки неговата експертиза.
Консултантът за назначаване не изисква експертиза, от което се нуждае експертът. Всъщност повечето консултанти не са експерти. Има толкова много консултантски фирми, които имат на борда консултанти, които обсъждат проблема и предлагат решения въз основа на своите знания. Дори доставчикът на здравеопазване ви таксува таксата за консултация, а таксата за лечение винаги е отделна. Основна разлика между консултант и експерт е, че консултантът ще ви каже как да правите нещата, докато експертът всъщност ще ги прави. Например, ако планирате да смените настилката на вашата кухня, като монтирате плочки, отивате в санитарен магазин, където продавачът ще действа като консултант, но реалното полагане на плочки ще се извърши от човек, който е експерт при това.
Експертът има дълбоки вертикални познания в дадена област, докато консултантът има хоризонтални знания, разпространени в много области.