Разлика между пейзаж и портрет

Пейзаж срещу портрет
Пейзажът и портретът са концепции, които са от жизненоважно значение при фотографията и объркват фотографите любители, когато правят снимки от своите камери. Тези, които са професионалисти или са подправени в тази област, знаят кога да направят пейзаж или кога да отидат за портрет, за да заснемат красива снимка. Но за тези, които са нови в областта, често е труден избор и за да премахне дилемата им, тази статия се опитва да подчертае разликите между пейзаж и портрет, за да даде възможност на новите фотографи да направят добър избор.
Най-лесният начин да разберете разликите между пейзаж и портрет е да държите правоъгълно парче хартия (не квадрат) и да го завъртите на 90 градуса, за да се промени от пейзаж в портрет или от портрет към пейзаж. Така тези термини не са нищо, а различни ориентации на едно и също листче хартия. Страницата, когато изглежда по-висока, отколкото е широка, се казва, че е в портретен режим, докато същата страница, когато е по-широка, отколкото е по-висока, се казва в пейзажен режим. Тази дихотомия е важна не само във фотографията, но и при създаването на текстови документи, където портретен режим е предпочитан пред пейзажен режим.
В фотографията няма твърди и бързи правила и всичко зависи от вашия личен избор. Но понякога този избор между пейзаж и портрет прави цялата разлика между добра снимка и страхотна, блестяща снимка. Някои снимки излизат по-добре в пейзаж, докато има снимки, които изглеждат по-добре в портрет. Основното изискване във всички ситуации остава как да се поберат в темата по възможно най-добрия начин, който също изглежда красив и интересен. Изборът също зависи от това какво искате да включите и какво искате да бъдете изключени от снимката. Понякога естеството на обекта ви подсказва, че трябва да е пейзаж, а не портрет, например когато се опитвате да уловите пейзажи. Но когато субектът е човек, трябва да го заснемете в портрет, за да извлечете най-доброто от човека.
Ако сте объркани и не знаете дали да направите портрет или пейзаж, можете или да вземете и двете, или да следвате правилото на третините. Опитайте се да държите обекта в горния, долния или левия или десния ъгъл или третата част от снимката. Когато щракнете върху много такива снимки, автоматично ще имате достатъчно знания дали да направите портрет или пейзаж.