Разликата между графичен дизайнер и уеб дизайнер

Разликата между графичен дизайнер и уеб дизайнер

Често срещано погрешно схващане е, че графичният дизайнер и уеб дизайнерът по същество са едно и също нещо. Това не е така. Въпреки че има някои аспекти на графичен дизайнер и дизайнер на уебсайтове, които обикновено се пресичат, това са две различни професии.

Графичен дизайнер

Графичният дизайн е процес на визуална комуникация и решаване на проблеми с помощта на една или повече от типография, фотография и илюстрация. Източник; Wikipedia
Графичните дизайнери проектират графики! Повечето от тяхната дизайнерска работа е за комуникационни материали, свързани с пресата, като лога, брошури, канцеларски материали, глави за писма, визитни картички; елементите, които се отпечатват.

Уеб дизайнер

Уеб дизайнът обхваща много различни умения и дисциплини в производството и поддръжката на уебсайтове. Различните области на уеб дизайна включват уеб графичен дизайн; дизайн на интерфейса; авторство, включително стандартизиран код и собствен софтуер; дизайн на потребителското изживяване; и оптимизация за търсачки. Източник; Wikipedia
Уеб дизайнерите проектират главно за дигитална комуникация в онлайн пространството. Те са специализирани в уебсайтове, подписи по имейл, потребителски интерфейси, елементи, които остават на екрана.

прилики

И двете дисциплини използват сходни инструменти в началните творчески фази, напр. скициране, концептуализиране, Adobe Illustrator и Adobe Photoshop & Sketch. Уеб дизайнерите често използват визуализациите, които са създадени от графичен дизайнер, например лого или банерна графика и ръководство за стил от потребителското изживяване. Графичните дизайнери трябва да създават лога в различен формат, така че да могат да се използват в различни носители, включително в мрежата. Прочетете повече за форматите, които psyborg® предава на клиентите.

Различията

Когато става въпрос за изпълнението, инструментите се разделят. При печат графичният дизайнер обикновено използва Adobe Indesign за изпълнение на дизайни, свързани с печата.
Уеб дизайнер използва инструменти като Adobe Dreamweaver или Adobe Muse за изпълнение на различни кодови езици (например HTML, CSS, PHP и MySQL) и платформи като WordPress за внедряване на уебсайтове за управление на съдържанието.
Графичните дизайнери разбират понятия като оформление, типография, използване на пространството, контраст, баланс и цвят.
Уеб дизайнерите трябва да разберат как да изразят тези елементи визуално чрез потребителски интерфейси и ограниченията на използваното програмиране и дисплеи.

Какво прави psyborg®?

В psyborg® правим и двете. Ние разбираме колко важна е брандингът и визуалната комуникация за бизнеса и следователно как можем да интегрираме тази марка офлайн и онлайн, използвайки както графичен дизайн, така и умения за уеб дизайн. Така че не само създаваме функционално и впечатляващо онлайн присъствие за бизнес, но можем да осигурим и всички аспекти на печат.
Вярвам, че ефективността както в графичния, така и в уеб дизайна помага за последователност във всички медии, тъй като знаем, че последователността е много ценна при изграждането на вашата марка.

Да обобщим

Въпреки че графичният дизайн и уеб дизайнът имат сходства, те също са уникални професии. Ние се грижим за фирми, които търсят графични дизайнери и уеб дизайнери в района на Нюкасъл и езерото Маквари.
Наистина ми харесва получаването на обратна връзка, така че, моля, уведомете ме за това или някоя от моите статии в полето за коментари или в социалните медии по-долу.
Наздраве Даниел
Първоначално публикувано на www.psyborg.com.au на 19 юли 2018 г.

За автора

psyborg® е основана от Даниел Борг, отличник, завършил дизайн в Университета в Нюкасъл, NSW, Австралия. Даниел също има диплома по индустриално инженерство и има опит от инженерната и рекламната индустрия. Даниел е изпълнил над 2000 дизайнерски проекта, състоящи се от брандиране, илюстрация, уеб дизайн и печатни проекти, откакто за първи път е създаден psyborg®.